Hasta ve hekimlerin her şeyi uygun bir şekilde uyguladığı durumlarda dahi vücudun organı reddetmeye çalışması mümkündür. Bu durumun erken tespit edilmesi açısından, poliklinik kontrolleri son derece önemlidir.
Hasta eğitiminde, poliklinik kontrolleri haricinde gerçekleşebilecek durum ve şikâyetler anlatılır ve olası durumlarda doktorlarına başvurması sağlanır. Bu durumlarda hastanın yatışı yapılarak organ reddine yönelik tedavi uygulanır. Organ reddi yaşayan hastaların pek çoğunda tedaviye yanıt alınır. Bu sırada nakledilen böbreğe biyopsi yapılması gerekebilir. Organ reddini en net olarak tarif eden yöntem olan biyopsinin sonucuna göre verilecek tedavi belirlenir. Bazı hastalarda da tedavi sonrası kontrol amacıyla biyopsi yapılır.Bu sayede uygulanan tedavinin etkinliği değerlendirilir.
Bugüne kadar elde edilen deneyim göstermektedir ki, uygun hastalarda böbrek nakli hemodiyaliz veya periton diyalizi ile karşılaştırıldığında hastalara hem özgürlüklerini vermekte hem de yüksek yaşam kalitesi sunmaktadır. Risk değerlendirmesini doğru yapabilmek için böbrek naklinin alternatifi olan diyaliz yöntemlerinin risklerini değerlendirmek gerekir. Böbrek nakli olması mümkün olmayan hastalar için tek alternatif diyaliz tedavileri iken, diğer tüm hastalar için böbrek nakli altın standart tedavidir.
Kullanıcılar bunları da aradı:
- Böbrek Nakli / Vefaten Bağış
- Böbrek Nakli / Canlı Vericili
- Böbrek Nakli Kan Grubu ve Doku Uyumu
- Böbrek Naklinde Nakledilen Böbreğin Ömrü Ne Kadardır?
- Böbrek Nakline Hazırlık Ne Kadar Zaman Alır?
- Kimler Böbrek Vericisi Olabilir?
- Böbrek Nakli Ameliyatında Yatış Ne zaman yapılır?
- Böbrek Naklinde ''Çapraz Nakil'' Nasıl Bir Tedavi Yöntemidir?
- Organ Nakli Ekibinde Kimler Bulunur?
- Böbrek Nakli Sonrası Taburcu Olan Hastaların Evlerinde Nelere Dikkat Etmeleri Gerekir?
- Böbrek Nakli Sonrasında Beslenme Konusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
- Böbrek Nakli Sonrası Hasta Toplu Taşıma Araçları Kullanılabilir mi?
Yayın Tarihi : 03/02/2020