Böbrek taşı olanlar çok çay ve kahve içmemeli, beslenmelerine dikkat etmeli...
Böbrek taşı hastası olanların beslenmesine dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Beslenme ve Diyet uzmanları, “Böbrek taşı hastalarında beslenme çok önemlidir. Ancak genellikle çok ihmal edildiği için yanlış beslenme nedeniyle taş sorunu sıklıkla tekrarlar. Özellikle Türkiye’de tüketilen çay, su, alkol,tuz ve hayvansal kaynaklı protein miktarları önemli faktörlerdir” diyor
Böbrek Taşı Hastalarının Beslenmesi Özel mi Olmalıdır?
Böbrek taşında genetik faktörler çok etkili olsa da biz çevresel faktörlerle de bu sorunu geciktirebilmek için çabalamalıyız. Böbrek taşı hastalarında beslenme çok önemlidir. Ancak genellikle çok ihmal edildiği için yanlış beslenme nedeniyle taş sorunu sıklıkla tekrarlar. Özellikle Türkiye’de tüketilen çay, su, alkol, tuz ve hayvansal kaynaklı protein miktarları önemli faktörlerdir.
Böbrek Taşı Hastaları Beslenmelerinde Nelere Dikkat Etmelidir?
Türkiye’de en sık rastlanan taş tipleri kalsiyum oksalat taşlarıdır. Bu nedenle böbrek taşı hastalarının beslenmesinde alınan oksalat miktarı büyük önem taşımaktadır. Oksalat alımında en önemli etkenlerden biri siyah çay tüketimidir. Siyah çay oksalattan çok zengindir, o nedenle direkt olarak etkiler. Çay dışında fazla kahve tüketimi, suyun yetersiz tüketilmesi, tuzun fazla tüketilmesi, oksalattan zengin sebzelerin, hayvansal kaynaklı proteinin fazla alınması riski artıran faktörlerdir.
Hayvansal kaynaklı protein, kırmızı erik ve mürdüm eriği idrarı asit yapar ve oksalat taşlarının çökmesi uygun hale gelir. O yüzden hayvansal kaynaklı proteini mümkün olduğu kadar günlük gereksinimi aşmayacak kadar öneriyoruz. Yetersiz olması da uygun değildir, çünkü vücudun protein ihtiyacı vardır ve hayvansal kaynaklı protein de vücutta en iyi kullanılan proteindir.
Sebzeler de genellikle yüksek oksalat içerdiğinden mümkün olduğu kadar oksalat miktarı az olan sebzeleri öneriyoruz. Örneğin çok koyu yeşil yapraklı sebzelerde oksalat miktarı fazladır. Ispanak, semizotu, pancar, şalgam, taze fasulye bamya gibi sebzeler bu sınıfa girer. Brokoli, bürüksel lahanası ve normal lahanada ise miktar düşüktür. Mümkün olduğu kadar sebzelerin haşlanıp, suyu süzüldükten sonra pişirilmesini ve tüketilirken beraberinde bir kalsiyum kaynağının bulunmasını (yoğurt, peynir, süt gibi) öneriyoruz.
Meyvelerden kırmızı erik ve mürdüm eriği asit yapar. Asit ortamda oksalat taşları çok daha kolay çöker. Çilek ve kivi de yine oksalattan zengin meyvelerdir. Limonata ve portakal suyu önerdiğimiz içecekler arasında… Yağlı tohumlardan fındık, yerfıstığı, badem gibi yiyecekler yine oksalattan çok zengindir. Hastalarımıza bunları azaltmalarını; kakao ve kakaolu içecekler ile kolayı mümkünse tamamen çıkarmalarını istiyoruz.
Böbrek hastalarında su tüketimi çok nem taşır. Özellikle hastanın geçmişini incelediğinizde çoğunun altında yeterli miktarda su tüketilmediğini görüyoruz. Günlük su tüketiminin 2-2,5 litre olmasını, toplam sıvı alımının ise; erkeklerde 3,7 litre, kadınlarda da 2,7 litre olmasını istiyoruz.
Tuzu hayatınızdan çıkartın demiyoruz başka bir rahatsızlığı yoksa günlük 6 gram tuz normal sağlıklı bireyler için yeterlidir. İlave tuz, sofrada tuzluk kullanımını istemiyoruz.
Vücuda Alınması Gereken Günlük Kalsiyum Miktarı Ne Kadar Olmalıdır?
Kişiye göre farklılıklar gösterse de ortalama 1000–1200 miligram alınması önerilir. Bu miktar da 3 su bardağı süt ya da yoğurt ve iki dilim kadarda peynir anlamına gelmektedir. Tüm besinlerden dengeli bir şekilde alınması gerekiyor. Günlük önerilen dozların yüzde yüzünü almaları gerekiyor. Bunun için de mutlaka bireysel danışmanlık alınmalı ve kişinin ihtiyacına göre yönlendirilmeli.
”
İlgili Yazılar
- Yeni Yıla Kilo Almadan Girmek İçin 9 Öneri
- Pancarın Faydaları Nelerdir?
- Yutulabilir Mide Balonu
- Menopoz Göbeğinden Kurtulmak İçin Öneriler
- Geceleri Neden Acıkırız?
- Karpuz Diyeti Sağlıklı mı?
- Yaz Günlerinde Susuzluğunuzu Gidermeye Yardımcı Olacak Besinler
- Ruhsal Bağışıklığı Güçlü Tutmanın Yolları
- Süper Besinler
- Bayrama Özel Beslenme Önerileri
- Alışkanlıklarınızdaki Küçük Değişikliklerle Bayramda Kilonuzu Kontrol Edin
- Mantar Zehirlenmeleri
- Detoks Hakkında Merak Edilenler
- Diyabet Hastalarına Beslenme Önerileri
- Hangi Besinler Birlikte Tüketilmeli?
- Kuru Baklagillerin 8 Önemli Faydası
- Baharla Gelen Sağlık: Semizotu
- Böbrek Taşı Olanlar Nasıl Beslenmeli?
- Sürekli Gelen Açlık Hissiyatı Bazı Hastalıkları Gizliyor Olabilir
- Kurban Bayramının Beslenme İlkesi Denge Olmalı
- Farkında Olmadan Şekerimizi Yükselten Gıdalar
- Sürekli Yeme İsteğinizin Altında Leptin Direnci Olabilir!
- Sağlıklı bir Ramazan Ayı Geçirmek için İftardan Sahura Yapılması Gerekenler
- Metabolizma Hızını Artıracak Öneriler…
- Vücudunuza Boş Kalori Yüklemeyin
- Bayram Beslenmesi İçin 10 İpucu
- Bayram Sonrası 5 Günlük Toparlanma Diyeti
- Doğal Yollarla Bağışıklığınızı Güçlendirin
- Sınav Öncesi Beslenme Önerileri
- Yaz Aylarında Çocuklar Nasıl Beslenmelidir?
- Vücut Kas Kitlesini Artırmak İçin Yapılan Sporla Kilo Vermek İçin Yapılan Spor Arasında Beslenme Farkı Var mı?
- Tatilde Kilo Almamak İçin Ne Yapmalıyız? Açık Büfe Mağduru Olmayın
- Hastalıklarla Mücadele İçin Geç Kalmayın
- Uzmanlar Besin Duyarlılığı Testlerini Önermiyor
- Beslenme ve Diyet
- Kanser ve Beslenme
- Şişmanlık
- Sağlıklı Beslenme
- Uykusuzluk mu Çekiyorsunuz?
- E Vitamini
- Bağışıklığı Güçlendirecek Beslenme Rehberi
- Alkali Beslenme
- Evdeyken Kilo Almanızı Engelleyecek 9 Öneri
- Çölyak Hastaları Ne Yer?
- Dumping Sendromu
- Sağlıklı Yılbaşı Sofrası Önerisi
- Çocuklarımızın Bozulan Yeme Alışkanlıklarını Düzeltecek 9 Öneri
- Gereksiz Vitamin ve Gıda Takviyesi Kullanımı DNA Hasarına Yol Açabilir!
- Serinleten Yaz Tarifleri
- Bağışıklığı Güçlendiren Besinler
- Bayram Tatilinde de Kilo Vermek Mümkün!
- Kilo Vermeyi Zorlaştıran 8 Hata
- Hareketsiz Kalan Çocukların Kilo Almasını Engelleyecek Öneriler
- Sıcak Havalarda Çocuklarımızın Beslenmesinde Nelere Dikkat Etmeliyiz?
- Ramazan’da Bağışıklık Sistemini Güçlü Tutmak İçin 8 Öneri
- Karantinada Bağışıklık Sisteminizi Etkileyebilecek 8 Hata
- Geçirgen Bağırsak Sendromu Hastalıklara Zemin Hazırlayabiliyor
- Yılbaşı Sofranızı Süsleyecek Sağlıklı Tarifler
- Hamilelikte Adaçayı Tüketirken Dikkatli Olmak Gerekiyor
- Bağışıklık Sistemini Güçlendirecek Öneriler
- Bu Besinleri Tüketirken Dikkat!
- Mevsim Geçişlerinde Bağışıklığınızı Güçlendirecek 4 Öneri
- Gribi Daha Rahat Atlatmanın Yolları
- Akşam Kalorisini Sabah Almak Hayat Kurtarıyor
- Çocuklar Fast Food Oyuncağından Uzak Tutulmalı
- En Sağlıklı Yaz Meyveleri
- Karantina Kilolarıyla Başa Çıkma Yolları
- Çocukların Ders Çalışırken Yemek Yemesi Obeziteye Zemin Hazırlıyor
- Yılbaşı Gecesini Kilo Almadan Geçirmek İçin 6 Öneri
- İş Yerinde Tükenmişlik Sendromu Kilo Aldırıyor
- Protein Efsanesinin Gerçek Yüzü
- Sofraların Parlayan Yıldızı Probiyotikler
- Bayram Kilolarınızdan Kurtulmaya Yardım Edecek 10 Öneri
- Beyninize Hükmederek Zayıflamak Mümkün
- Kilo Almanızın Nedeni Duygusal Açlık Olabilir
- Ramazan Ayını Sağlıklı Geçirmek İçin Dikkat Edilmesi Gereken 9 Nokta!