Kısa boy; tam ve doğru ölçülen boyun o yaş ve cinsiyete göre normal büyüme eğrilerinin alt sınırının (3.persantil) altında olmasıdır. Yıllık uzama hızının o yaşa göre normalden az olması durumunda ise büyüme hızı yetersiz olarak değerlendirilmektedir.
Çocuklarda Boy Kısalığının Nedenleri
Boy kısalığı genetik boy kısalığı ve yapısal boy kısalığı (ergenlik gecikmesine bağlı) gibi hastalık olarak değerlendirilmeyen nedenlere bağlı olabileceği gibi, tiroid hormonu eksikliği, büyüme hormonu eksikliği veya erken ergenliğe bağlı kemik yaşının hızlı ilerlemesi gibi hormonal hastalıklara da bağlı olabilmektedir.
Zamanında ancak düşük doğum ağırlıkla doğan bebeklerin bir kısmı yaşıtlarına oranla daha kısa olabilmektedir. Bu nedenle kısa boylu bir çocuk değerlendirilirken, hem çocuğun hem de ebeveynlerinin tıbbi geçmişinin ayrıntılı olarak değerlendirilmesi son derece önem taşımaktadır. Ayrıca anne babanın ve kardeşlerinin boyları da önemli ipuçları sağlamaktadır. Muayenede ayrıntılı ölçümler, ergenlik muayenesi ve kemik yaşı tayini sonrası laboratuvar testleriyle boy kısalığının nedeni araştırılmaktadır. Bunların sonucuna göre gerek görülürse ilaçlı özel hormon testleri yapılabilmektedir.
Kullanıcılar Bunları da Aradı:
- Çocuklarda Büyüme
- Çocuklarda Büyümeyi Etkileyen Faktörler
- Çocuklarda Tiroid Bezi Hastalıkları
- Çocuklarda Diyabet
- Çocuklarda Diyabet Tedavisi
- Ergenlik
- Ergenlik Döneminde Yaşanabilecek Sorunlar
- Erken Ergenlik
- Çocuklarda Obezite
- Çocuklar da Obeziteyi Etkileyen Faktörler