Sağlıklı bir kemik iliği ve kan hücrelerinin varlığı, yaşam için şarttır. Bazı hastalıklar kemik iliğini etkileyerek fonksiyon görmesine engel olabilmektedir. Böyle durumlarda kemik iliği, çevre kanı ya da kordon kanı nakli doğru tedavi seçeneği olabilmektedir. Kemik iliği ve çevre kanı kaynaklı kök hücre nakilleri, genel olarak “hematopoietik kök hücre nakli” olarak tanımlanmaktadır. Bazı hastalıklar için tek tedavi seçeneği hematopoietik kök hücre naklidir. Hematopoietik nakille, sağlıksız kan üreten hücreler sağlıklı olanları ile değiştirilmektedir. Nakledilen bu hücreler de sağlıklı eritrosit, lökosit ve trombositleri üretmeye başlamaktadır.
Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Aferez Ünitesi, Sağlık Bakanlığı bünyesinde görev yapakta olan TÜRKÖK Biriminin İstanbul Aferez Merkezi olarak da faaliyet göstermektedir. Türkiye genelindeki nakil adayı hastaların gönüllü vericilerinin tetkik, muayene ve kök hücre toplama işlemlerini yaparak ilgili nakil merkezlerine ulaşımını sağlamaktadır.
Kemik İliği Nakli Ünitesi ekibinde; sorumlu hekim, yardımcı sorumlu hekim, kat hekimi, dahiliye hekimi, nakil konusunda tecrübeli hemşireler, aferez ve kök hücre laboratuvarında görevli biyologlar, aferez hemşiresi ve vaka koordinatörlüğü görevini yürüten biyolog bulunmaktadır.
Kullanıcılar bunları da aradı:
- Hematopoietik Kök Hücre Nedir?
- Kemik İliği Nedir?
- Erişkin Kemik İliği Nakli Türleri Nelerdir?
- Erişkin Kemik İliği Nakli İle Hangi Hastalıklar Tedavi Edilebilir?
- Erişkin Kemik İliği Nakli Nasıl Yapılır?
- Erişkin Kemik İliği Nakli Sonrası Hastanın Dikkat Etmesi Gerekenler Nelerdir?
- Erişkin Kemik İliği Nakli Başvurusu Nasıl Yapılır?
- Sıkça Sorulan Sorular
- Yatan Hasta Kılavuzu
- Hematopoietik Kök Hücre Nakli Sonrası Yaşam Kılavuzu
Yayın Tarihi : 19/06/2019