Koronavirüs ve Oruç Tutmak


Yaşanan salgın nedeniyle birçok kişi bağışıklık sisteminin zayıflayacağı düşüncesiyle oruç tutmak konusunda kararsızlık yaşıyor. Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Aynur Eren Topkaya, hasta olmayan ve bu salgından etkilenmemiş kişilerin arzu etmeleri durumunda oruç tutması için bir engel bulunmadığını söyledi. Sağlıklı kişilerin rahatlıkla oruç tutabileceğini belirten Prof. Dr. Aynur Eren Topkaya, daha önce yaptıkları bir araştırmaya dayanarak, uzun süreli açlığın vücuttaki inflamasyonu azaltabildiğini söyledi.

 



“Oruç tutmak bağışıklığı güçlendirmez ancak, belli aralıklarda uzamış açlıklar kimi zaman detoks amacıyla da uygulanabiliyor. Geçmişte yaptığımız bazı çalışmalar, aralıklı açlık uygulamalarının inflamasyonu ve özellikle damarla ilgili olumsuz etkileri azalttığını gösterdi. Ancak bundan - bütün gün aç kaldım şimdi her şeyi yiyebilirim - gibi bir sonuç da çıkarmamak gerekiyor. Özellikle iftar ve sahurda fazla miktarda ve çok çeşitli gıdalarla beslenmemek önem taşıyor” diye konuştu.

Yeterli miktarda sıvı alınmamasının viral enfeksiyonlara karşı bizi zayıf hale getirdiğini hatırlatan Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Aynur Eren Topkaya, “Bu nedenle oruç tutan kişilerin, iftarda ve sahurda sıvı gıdalar tüketmesi, bağışıklığı güçlendirmek için protein ağırlıklı beslenmesi, mutlaka yeterli miktarda su içmesi önem taşıyor. Uzun süreli açlık nedeniyle kan şekeri düşüklüğü yaşanabiliyor ve buna bağlı olarak karbonhidrata yönelme yaşanıyor. Oysa, karbonhidratlı, yağlı ya da tatlı yiyeceklerden uzak durmak gerekiyor. Yeterli sıvı alınmasıyla bunun da önüne geçmek mümkün olacaktır. 16-17 saatlik açlığın sonunda, iftarda, sebzelerle, proteinli gıdalarla, meyvelerle, taze sıkılmış meyve sularıyla beslenmek, bağışıklık sistemini olumlu etkiliyor.”

Basın Yansımaları: hurriyet.com


Kullanıcılar Bunları da Aradı:

 

Yayın Tarihi : 22/04/2020
/**/