Gıdanın hazırlanması, ulaştırılması, en önemlisi tüketiciye teslim edilmesi koronavirüsün insandan insana bulaşması riski de taşıyor.
Covid 19 salgını, gastronomi sektörüne ağır bir darbe vurduğu gibi, beslenme sistemimizi de derinden etkiledi. Uzmanlarca yapılan evde kalın uyarıları virüsten kurtulmak için çok önemli ama temel ihtiyaçlarımız nedeniyle ister istemez dışarıyla bağlantımız kaçınılmaz. Gıda yolu ile bulaşmıyor bu virüs. Ancak, gıdanın hazırlanması, ulaştırılması, en önemlisi tüketiciye teslim edilmesi, insandan insana bulaşması riskini beraberinde getiriyor. Tüketicinin titizliği, gıda işletmelerinin de hijyen konusunda gerekli hassasiyeti göstermeleri çok çok önemli.
Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Enfeksiyon Hastalıkları uzmanı yapılan alışverişlerde koronavirüs bulaş riskini azaltmak için nelere dikkat edilmesi gerektiğini yanıtladı.
Koronavirüs Salgınından Korunmak İçin Alışveriş Yaparken Nelere Dikkat Edelim?
Gıda alışverişi yaparken tüketici nelere dikkat etmeli? Marketler ne gibi tedbirler almalı?
Market girişlerine müşterinin el hijyeni için alkol bazlı antiseptik solüsyon konulması yararlı olacaktır. Müşteriler market içerisine bir görevli tarafından yoğunluğu önleyecek şekilde kontrollü olarak alınmalıdır. Ürünler öncelikle gözle seçilmeli, sonra alınmalı. Alışveriş sırasında aynı reyonda başka bir kişi var ise, o kişi ile arada 2 metrelik mesafe korunmalı. Bunun mümkün olamayacağı durumda aynı raftan aynı anda alışveriş yapılmamalı. Ürünlerin konulduğu tezgâhın temiz ve hijyenik olmasının sağlanması marketin temel görevlerinden birisi olmalı. Kasa çalışanlarının eldiven yerine ellerini her alışveriş sonrası temizlemesi, ağza, buruna ve göze temas ettirilmemesi doğru bir uygulamadır. Bu dönemde marketlerde genel temizlik için yüzde 0.1 sodyum hipoklorit kullanılması yararlı olacaktır.
Bu virüsün poşet, plastik, karton gibi yüzeylerde yaşama süresi nedir? Nasıl önlem alınmalıdır?
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), National Institute of Health, UCLA ve Princeton Üniversitesi’nden uzmanlar tarafından yapılan bir araştırmada, virüsün farklı yüzeylerde ne kadar süre bulaşıcı kaldığı incelendi. SARS-CoV-2’nin bakırda 4 saate kadar, kartonda 24 saate kadar, plastik ve paslanmaz çelikte 3 güne kadar tespit edilebildiğini buldular. Covid-19 etkeni olan SARS-CoV2 solunum yollarından bulaşıyor. Hastalığa neden olan pek çok mikro organizma besin maddelerinde bulunabilir. Burada asıl önemli olan ellerimizin temiz tutulması. Risk ancak kirli eller ile buruna, ağıza ve göze dokunulduğunda olur ve bulaşma da bu yolladır. Yoksa hangi yüzeyde yapışmış olursa olsun bu yüzeylerden soluma ile bulaşma olmaz.
Sebze ve meyveyi buzdolabına koymadan önce ne yapmak lâzım?
Sebze ve meyveleri genel hijyen koşullarına uygun olarak yıkamak yeterlidir. Sirkeli suda bekletmek ve akan suyun altında yıkamak gibi.
Mesela, portakal, mandalina gibi meyveleri dışarıda bekletmek gerekiyor mu? Gerekiyorsa ne kadar süreyle?
Dışarıdan gelen alışveriş torbası ve benzeri paketleri bekletme süresi ile ilgili bir bilgi yok. Öneri bu tür torbaların eve girer girmez hiçbir yere temas ettirilmeden mutfak balkonunda bir köşeye konulması ve hemen ellerin sabun ve su ile 20 saniye süreyle yıkanmasıdır. Malzemelerle bulaşma riski bir tek ellerin yıkanmayıp göze, buruna ve ağıza temas etmesidir.
İşletmelerin paket servisleri güvenli mi?
Bu dönemde en ideali evde yemek yapmak ve bunları taze tüketmektir. Gıdalar özellikle etler iyi pişirilmeli, çiğ yiyecekler tüketilmemelidir.
Sabun, sirke, çamaşır suyu, kolonya… Hangisi virüs üzerinde daha etkili?
Sabun, çamaşır suyu ve alkolün virüs üzerinde etkili olduğu bilinmektedir. Yüzde 0.1 sodyum hipoklorit yer ve yüzeylere uygulandığında hem ucuz hem basit hem de etkili bir temizlik yöntemidir.
Beslenme bu virüsten korunmak için ne kadar önemli?
Vücut direnci bu hastalıktan korunmada en önemli kilit noktalardan biridir. Bu açıdan dengeli beslenme, günlük alınması gereken protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve minerallerin yeterli miktarda alınması önemlidir. Ayrıca yeteli su alımı, düzenli uyku ve bağırsak florasının korunması da bağışıklık sisteminin ayakta tutulmasında önemlidir.
Maske Takılması Gerekiyorsa Dikkat:
Maskeyi takmadan önce ellerin yıkanmasına,
Maske takıldıktan sonra maskeye dokunmamaya, dokunulduysa ellerin temizlenmesine,
Maskenin 4 saatte bir değiştirilmesine,
Maske çıkarıldıktan sonra bir poşete konarak atılmasına ve yine ellerin temizlenmesine dikkat!
”
İlgili Yazılar
- Soğuk Algınlığı Salgınına Karşı Hangi Önlemler Alınmalı?
- Hepatit Nedir? Belirti ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
- Kene Isırması Belirtileri ve Tedavisi
- Talasemide Enfeksiyona Bağlı Yaşam Kayıplarına Karşı Önlem Alınmalı
- Ofiste Hijyen: Mikropların Ofiste En Çok Bulunduğu Noktalar
- Corona Virüsü Nedir?
- Strep A Belirtileri ve Tedavisi
- H1N1 (Domuz Gribi) Hakkında Bilgilendirme
- Yaz Geliyor... Gıda zehirlenmelerine dikkat!
- Yaz Enfeksiyonlarının Korunmak İçin Öncelikli Kural Hijyen!
- Maymun Çiçeği Virüsü Kimleri Tehdit Ediyor?
- DSÖ Antibiyotik Direnci İçin Alarm Zillerini Çalıyor!
- Toplumsal Tabularımız Türkiye’de HIV Pozitif Vaka Sayısındaki Artışı da Etkiliyor
- Okula Giden Çocukları Covid-19’dan Koruma Yolları
- Maymun Çiçeği Virüsü
- Lyme Hastalığı Nedir?
- Maske Zorunluluğu Kalktı Sosyal Mesafenin Önemi Arttı!
- Domuz Gribi / H1N1
- Kenenin Üzerine İzmarit Basmayın, Zeytinyağı, Sıvı Sabun Dökmeyin
- Seyahate Çıkmadan Önce Mutlaka Okuyun!
- Hastalıklarla Mücadele İçin Geç Kalmayın
- Soğuk Algınlığında ve Gripte Hemen Antibiyotiklere Sarılmayın
- Yetişkinlerde Hangi Aşı, Ne Zaman Yapılmalı?
- Karaciğer Kanseri ve Karaciğer Naklinin Yüzde 60 - 70’ i Kronik Hepatit Kaynaklı
- Geçmeyen Grip İçin Ne Yapmalı?
- Corona Virüsten Korunma Yolları
- Pişirdiğiniz Yemeği Sadece Bir Kere Isıtın
- Hayat Tedbirle Normale Dönüyor
- Koronavirüsü Hafif Geçirdiğimiz Nasıl Anlaşılır?
- COVID-19 için Bu Kurallara Dikkat
- El Dezenfektanı Kullanma Rehberi
- Kişinin Ateşi Yoksa ‘Hasta Değil’ Anlamına Gelmeyebilir
- Koronavirüs COVID-19 Belirtileri
- Koronavirüs Sık Sorulan Sorular
- Grip mi? Koronavirüs mü?
- Omicron Varyantı
- Antibiyotik Direnci Konusunda Dünya “Alarm” Veriyor!
- Sivrisinekte Enfeksiyon Riski
- Korunabilmek için Sağlıklı Olmaya Çalışmak Gerekiyor
- Reçete Maliyetlerinin Yüzde 14’ünü Antibiyotikler Oluşturuyor
- Talasemi ile Mücadele Eden Meralin Örnek Başarısı
- Antibiyotikler Virüsleri Değil Faydalı Bakterileri Öldürüyor
- Türkiye' de Her Yıl Yaklaşık 3 Milyon Hasta Kan Transfüzyonuna İhtiyaç Duyuyor
- Vektörle Bulaşan Hastalıkların Yüzde 63’ünün Nedeni, Lyme Hastalığı
- Uzmanlar Grip Tehlikesine Karşı Uyardı
- 10 Yılda Bir Yeni Grip Salgını Bekleniyor
- Batı Nil Virüsü Sıtmanın Yerini Aldı
- Grip Aşısı Ne Zaman Yaptırılmalı?
- Grip Aşısı Yaptırmak İçin Hala Geç Değil
- Bayramda Ete Dokunurken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- HIV Belirti Vermeden 10 Yıl Gizlenebiliyor!
- Kırım Kongo Kanamalı Ateşinde Erken Tedavi Hayati Önem Taşıyor
- Rhinovirüsü Nedir?
- Şarbon Nasıl Bir Hastalıktır?
- Talasemi Göçlerle Akdeniz’den Tüm Avrupa’ya Yayılıyor!
- 290 Milyon Kişi Hepatitli Olduğunu Bilmeden Yaşıyor
- AIDS ile Mücadelenin Yolu Farkındalığı Artırmaktan Geçiyor
- Yaz Enfeksiyonları