Çocukluk çağında özellikle de kreşe ya da okula giden çocukların sık hastalanması çoğunlukla normal karşılanır. Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Çocuk Alerji Uzmanı Prof. Dr. Hülya Ercan Sarıçoban, ancak yılda 4 ya da daha fazla kulak iltihabı geçiren ya da yılda 2 ya da daha fazla sinüs iltihabı geçiren çocukların immün yetmezlik açısından değerlendirmesi gerektiğine dikkat çekti.
Güçlü bir bağışıklık sistemi her yaş için hastalıklarla savaşta en önemli silahımız. Ancak doğuştan immün yetmezlikle dünyaya gelen çocuklarda durum biraz farklılaşıyor. Hastalıklarla savaşta daha güçsüz kalmakla birlikte sonraki hayatlarında da farklı hastalıklarla mücadele etmek durumunda kalınabiliyor. Bu noktada çocukları her anlamda gözlemlerken ailelerin çok dikkatli olmaları gerektiğini söyleyen Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Çocuk Sağlığı Hastalıkları, Çocuk İmmünolojisi Uzmanı Prof. Dr. Hülya Ercan Sarıçoban, şunları anlattı: “Basit bir soğuk algınlığı ortalama 1 hafta içerisinde basit ilaçlarla iyileşmesi gerekir. Ancak her hastalığında antibiyotik kullanılması gerekiyorsa, her seferinde nefes açıcılar kullanılıyorsa veya egzamaları düzelmiyor, üstleri mantarla, virüslerle kaplanıyorsa bağışıklık sisteminde bir sorun olup olmadığı mutlaka araştırılmalı. ”Yenidoğan bebeklerde göbeğin geç düşmesinin bile immün yetmezlik konusunda belirti olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Hülya Ercan Sarıçoban, bir bebeğin 15 gün içerisinde göbeğinin düşmesi gerektiğini, bu süreçte göbek düşmemişse bunun bağışıklık sistemiyle birlikte değerlendirilmesi, ileri test yapılması gerektiğine işaret etti.
Akraba Evlilikleri Sık Olan Toplumlarda Daha Fazla Görülüyor
Primer immün yetmezliği, doğuştan genetik bir nedenle gelişen bakteri, virüs, mantar ya da parazitlere karşı oluşan, enfeksiyonlarla seyreden bir hastalık grubu olarak tanımlayan Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Çocuk Sağlığı Hastalıkları, Çocuk İmmünolojisi Uzmanı Prof. Dr. Hülya Ercan Sarıçoban, “Bu soruna yol açan yaklaşık 500 değişik hastalık tanımlanmıştır. Sık ve hafif formları her 200 doğumda 1 görülürken ağır ve nadir tipleri 10 000 doğumda 1 ortaya çıkar. Ülkemizde olduğu gibi akraba evliliklerinin çok olduğu toplumlarda daha sık rastlanır” diye konuştu.
Fırsatçı Enfeksiyonlardan Korunmak Gerekli
İmmün yetmezliğin genetik bir bozukluk olduğunu ve kişinin yedikleri ya da içtikleriyle düzeltilmesinin de mümkün olmadığının altını çizen Prof. Dr. Hülya Ercan Sarıçoban, “Bu noktada önemli olan immün yetmezliğin neden olabileceği fırsatçı enfeksiyonlardan korunabilmektir. Bunu sağlayabilmek için de hastalığın türüne göre koruyucu tedaviler gerekir” diye konuştu.
Çocuk Kalabalık Ortamda Bulunmamalı
Söz konusu çocukların bağışıklıkları değişik derecelerde bozuk olduğu için çok kalabalık, enfeksiyonun kolayca yayılabildiği ortamlarda bulundurulmaması gerektiğini söyleyen Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı Hastalıkları, Çocuk İmmünolojisi Uzmanı Prof. Dr. Hülya Ercan Sarıçoban, ebeveynlerin dikkat etmesi gereken diğer noktalar konusunda şunları anlattı: “Ayrıca bu çocuklarda aşıların zamanında yapılması da son derece önemlidir. Ancak immün yetmezliği olan çocukların bazılarında kızamık, verem, suçiçeği ya da ağızdan uygulanan çocuk felci gibi canlı aşıları uygulayamıyoruz. Çünkü bu çocukların bağışıklık sistemi aşı mikrobundan enfekte olabiliyor. Bu nedenle erken tanı çok büyük önem taşıyor. Özellikle yeni doğanlarda ikinci ayda uygulanan verem aşısından önce tanın konulması gerekir. Doğumdan sonra uzun süre hastaneden çıkamayan, antibiyotik alan, vücudunda egzama çıkan, ağzında pamukçuk olan, düzelmeyen ishalleri olan çocuklarda hele ki ebeveynleri de akrabaysa, verem aşısı yapılmadan önce en azından bir tam kan sayımı ile lenfosit değerlerine bakılması önem taşır. Aksi durumda söz konusu hasta çocuğa verem aşısı yapılarak yaygın verem gelişebilir ve çok daha ağır sonuçlara yol açabilir.”
Basın Yansımaları:
takvim.com | cnnturk.com | hurriyet.com | aksam.com | tele1.com | posta.com | gazetevatan.com
Kullanıcılar bunları da aradı:
- Çocuklarda Uyku Düzenlenmesi
- Çocuklarda İşitme Testi Ne Zaman Yapılmalı?
- Yenidoğan Bebeklerde En Sık Görülen Cilt Döküntüleri
- Çocukluk Çağı Lenfoma Tedavisi
- Bebeklerde Büyüme Atağı
- Çocukları Kafasına Darbe Alacağı Sporlardan Korumalı
- Çocuklarda Yürüme Problemi
- Çocukları Hastalıklardan Koruma Yolları
- Kızını Lösemiden Kaybeden Baba, Kök Hücre Bağışıyla Hayat Kurtardı
- Çocuklarda Banyo Rutini
- Bebek Giyiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Bebeğinize Doğum Sonrası İlk Muayeneler
- Bebeğiniz İlk Adımlarını Sağlıkla Atsın
- Bebeğiniz İçin Oyuncak Rehberi
- Bebeklerde Emzirmenin Faydaları
- Çocuklarda Okul Öncesi Sağlık Kontrolleri
- Çocuklarda Alerji
- Çocuklarda Aşının Önemi
- İdrar Yolu Enfeksiyonu Geçiren Çocuklarda, Böbrek Reflüsünden Şüphelenmeli
- Çocuklarda Reflü
- Çocukluk Çağı Kanserlerinde Umut Veren Gelişmeler
- Çocuklarda Kabızlık Problemi
- Çocuklarda Yürüme Problemi
- Çocuğum Nasılsa Uzar Diye Zaman Kaybetmeyin
- Çocuk Kemik İliği Nakli
- Prematüre Bebek Nedir, Nasıl Beslenir?
- Çocuk Gelişimi
- Çocuklarda Göz Travması Hangi Hastalıklara Sebep Olur?
- Yaz Aylarında Çocuklarda Görülen Alerjiler
- Çocukluk Çağı Lösemi Tedavisi
- Çocuklarda Ciddiye Alınması Gereken Döküntüler
- Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları
- Çocuk Cerrahisi