Yılbaşı günü dahil 4 günlük karantina sürecinde, elimizin sürekli atıştırmalıklara gitmesi kaçınılmaz gibi görünüyor. Ne yazık ki genelde bu atıştırmalıklar kolay erişilebilirlik açısından sağlıksız oluyor. Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı bu dönemde yeni ve daha sağlıklı tarifler deneyerek yılbaşı sofralarını süslemenin mümkün olabildiğini söyleyerek, bu senenin en çok beğenilen sağlıklı ve lezzetli tariflerinden örnekler verdi.
FALAFEL
- 1 adet orta boy soğan
- 1 demet maydanoz
- 3 diş sarımsak
- 1 çay kaşığı sumak
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kişniş
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 5 su bardağı haşlanmış nohut
- ½ paket kabartma tozu
- 3 yemek kaşığı tam buğday unu
- 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Sos için;
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 yemek kaşığı kaşığı tahin
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- 1 diş sarımsak
Bir saat buzdolabında bekletin daha sonra top haline getirip fırında pişirin ve sosu ile afiyetle yiyin.
FIRINDA CİPS
- Üç adet pancar veya patates
- Üç yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı toz sarımsak
- 1 cay kaşığı sumak
Fırını önceden 200 derecede ısıtın. Pancarları veya patatesleri kabuğunu incecik soyun ve mandolin rende ile ince dilimler elde edebilirsiniz. Dilimlenmiş pancar veya patatesleri bir kaseye alıp, sarımsak, zeytinyağı ve baharatlar ile iyice harmanlayın ve 10 dakika kadar bekletin. Fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve pancar veya patates dilimlerini üst üste gelmeyecek şekilde kağıdın üzerine yayın.15-20 dakika kadar pişirin, 5 dakika da fırının kapağı açık pişirin. Fırından çıkan cipsleri tuzla harmanlayıp servis edebilirsiniz. İstediğiniz baharatları ekleyebilirsiniz.
TAM BUĞDAY GRİSSİNİ
- 1 çay bardağı siyez unu / tam buğday unu / badem unu / yulaf unu
- 2 çay bardağı tam buğday unu
- 1 çay bardağı ılık su
- 2 tatlı kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı instant maya ( veya kabartma tozu/ karbonat)
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı kuru fesleğen
- 1 çay kaşığı mavi haşhaş
- 1 yemek kaşığı yulaf ezmesi
- 1 yemek kaşığı chia tohumu / 1 yemek kaşığı keten tohumu
Çeşitlendirmek için dilediğiniz alternatifi kullanabilirsiniz
Ilık su ve mayayı bir kapta karıştırın. Unları ve tuzu ayrı bir kapta karıştırın ve üzerlerine sevdiğiniz tatları ekleyin. Maya ve suyu, kuru karışımın içerisine ekleyin ve zeytinyağı ekleyin. Hamuru 3-5 dakika yoğurun ve üzerine nemli bir bez yardımı ile eşit parçalara bölün ayırdığınız hamur parçalarını elinizle uzun uzun rulo şeklini verip (13 adet) tepside bir süre daha (fırın ısınana kadar dinlendirin. 180 derece önceden ısıtılmış fırında istediğiniz kıtırlık seviyesine göre 15dakika pişirin daha kıtır isterseniz 5-10 dakika daha ısıyı 150 dereceye düşürerek pişirebilirsiniz.
PİŞMEYEN GLUTENSİZ ŞEKERSİZ BROWNİE
- 10 adet hurma
- 2 yemek kaşığı Hindistan cevizi
- 1 yemek kaşığı kakao
- ½ çay kaşığı vanilya ekstratı
- ½ su bardağı çekilmiş fındık
Hurmaları suda bekleterek yumuşatıp çekirdeklerini çıkartın. Bütün malzemeleri robottan geçirip hurma suyunda 1-2 yemek kaşığı ekleyin ve daha sonra kare şeklinde yağlı kağıda sarıp buzdolabında bekletin. Üstünü istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun.
SAĞLIKLI ŞEKERSİZ KURABİYE
- 200gr badem unu veya tam buğday unu
- 50gr Hindistan cevizi yağı
- 1 yumurta sarısı
- 2 yemek kaşığı pekmez
- ½ kabartma tozu
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı toz zencefil
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- ½ çay kaşığı vanilin ekstratı
- ½ çay bardağından biraz az badem sütü
Tüm malzemeleri birleştirip istediğiniz şekli vererek fırında pişirin.
KARABUĞDAY PATLAĞI
- 1 su bardağı karabuğday
- 1 avuç içi kadar kırmızı meyve
- 2 yemek kaşığı yarım yağlı labne
- 1 tatlı kaşığı bal
- 50 gr bitter çikolata( %70lik kakaolu)
Karabuğdayı tencerede yüksek ateşte sürekli sallayarak patlatın kenara alıp soğumasını bekleyin. Diğer yanda blenderda labne + bal + meyveleri karıştırın. Karabuğday patlaklarını karışımın içerisine döküp daha sonra küçük porsiyonlar haline getirip yağlı kağıdın üzerine koyun. Buzdolabında 20 dakika dinlendirin. Dinlendirirken, benmari usulü çikolatamızı eritelim daha sonra dinlenmiş patlakları erimiş çikolatamızla kaplayıp 10 dakika daha buzdolabında bekletelim. Afiyet olsun.
”
İlgili Yazılar
- Yeni Yıla Kilo Almadan Girmek İçin 9 Öneri
- Pancarın Faydaları Nelerdir?
- Yutulabilir Mide Balonu
- Menopoz Göbeğinden Kurtulmak İçin Öneriler
- Geceleri Neden Acıkırız?
- Karpuz Diyeti Sağlıklı mı?
- Yaz Günlerinde Susuzluğunuzu Gidermeye Yardımcı Olacak Besinler
- Ruhsal Bağışıklığı Güçlü Tutmanın Yolları
- Süper Besinler
- Bayrama Özel Beslenme Önerileri
- Alışkanlıklarınızdaki Küçük Değişikliklerle Bayramda Kilonuzu Kontrol Edin
- Mantar Zehirlenmeleri
- Detoks Hakkında Merak Edilenler
- Diyabet Hastalarına Beslenme Önerileri
- Hangi Besinler Birlikte Tüketilmeli?
- Kuru Baklagillerin 8 Önemli Faydası
- Baharla Gelen Sağlık: Semizotu
- Böbrek Taşı Olanlar Nasıl Beslenmeli?
- Sürekli Gelen Açlık Hissiyatı Bazı Hastalıkları Gizliyor Olabilir
- Kurban Bayramının Beslenme İlkesi Denge Olmalı
- Farkında Olmadan Şekerimizi Yükselten Gıdalar
- Sürekli Yeme İsteğinizin Altında Leptin Direnci Olabilir!
- Sağlıklı bir Ramazan Ayı Geçirmek için İftardan Sahura Yapılması Gerekenler
- Metabolizma Hızını Artıracak Öneriler…
- Vücudunuza Boş Kalori Yüklemeyin
- Bayram Beslenmesi İçin 10 İpucu
- Bayram Sonrası 5 Günlük Toparlanma Diyeti
- Doğal Yollarla Bağışıklığınızı Güçlendirin
- Sınav Öncesi Beslenme Önerileri
- Yaz Aylarında Çocuklar Nasıl Beslenmelidir?
- Vücut Kas Kitlesini Artırmak İçin Yapılan Sporla Kilo Vermek İçin Yapılan Spor Arasında Beslenme Farkı Var mı?
- Tatilde Kilo Almamak İçin Ne Yapmalıyız? Açık Büfe Mağduru Olmayın
- Hastalıklarla Mücadele İçin Geç Kalmayın
- Uzmanlar Besin Duyarlılığı Testlerini Önermiyor
- Beslenme ve Diyet
- Kanser ve Beslenme
- Şişmanlık
- Sağlıklı Beslenme
- Uykusuzluk mu Çekiyorsunuz?
- E Vitamini
- Bağışıklığı Güçlendirecek Beslenme Rehberi
- Alkali Beslenme
- Evdeyken Kilo Almanızı Engelleyecek 9 Öneri
- Çölyak Hastaları Ne Yer?
- Dumping Sendromu
- Sağlıklı Yılbaşı Sofrası Önerisi
- Çocuklarımızın Bozulan Yeme Alışkanlıklarını Düzeltecek 9 Öneri
- Gereksiz Vitamin ve Gıda Takviyesi Kullanımı DNA Hasarına Yol Açabilir!
- Serinleten Yaz Tarifleri
- Bağışıklığı Güçlendiren Besinler
- Bayram Tatilinde de Kilo Vermek Mümkün!
- Kilo Vermeyi Zorlaştıran 8 Hata
- Hareketsiz Kalan Çocukların Kilo Almasını Engelleyecek Öneriler
- Sıcak Havalarda Çocuklarımızın Beslenmesinde Nelere Dikkat Etmeliyiz?
- Ramazan’da Bağışıklık Sistemini Güçlü Tutmak İçin 8 Öneri
- Karantinada Bağışıklık Sisteminizi Etkileyebilecek 8 Hata
- Geçirgen Bağırsak Sendromu Hastalıklara Zemin Hazırlayabiliyor
- Yılbaşı Sofranızı Süsleyecek Sağlıklı Tarifler
- Hamilelikte Adaçayı Tüketirken Dikkatli Olmak Gerekiyor
- Bağışıklık Sistemini Güçlendirecek Öneriler
- Bu Besinleri Tüketirken Dikkat!
- Mevsim Geçişlerinde Bağışıklığınızı Güçlendirecek 4 Öneri
- Gribi Daha Rahat Atlatmanın Yolları
- Akşam Kalorisini Sabah Almak Hayat Kurtarıyor
- Çocuklar Fast Food Oyuncağından Uzak Tutulmalı
- En Sağlıklı Yaz Meyveleri
- Karantina Kilolarıyla Başa Çıkma Yolları
- Çocukların Ders Çalışırken Yemek Yemesi Obeziteye Zemin Hazırlıyor
- Yılbaşı Gecesini Kilo Almadan Geçirmek İçin 6 Öneri
- İş Yerinde Tükenmişlik Sendromu Kilo Aldırıyor
- Protein Efsanesinin Gerçek Yüzü
- Sofraların Parlayan Yıldızı Probiyotikler
- Bayram Kilolarınızdan Kurtulmaya Yardım Edecek 10 Öneri
- Beyninize Hükmederek Zayıflamak Mümkün
- Kilo Almanızın Nedeni Duygusal Açlık Olabilir
- Ramazan Ayını Sağlıklı Geçirmek İçin Dikkat Edilmesi Gereken 9 Nokta!