Dünyanın En Önemli Beyin Cerrahları İstanbul'da Bir Araya Geldi!

Dünyanın en önemli 500 beyin cerrahı Prof. Dr. Uğur Türe’nin girişimiyle İstanbul’da buluştu. Buluşmada, eski bir teknik olan ve yeniden kullanılmaya başlanan ‘yarı oturur vaziyette beyin ameliyatı’ ele alındı.

Dünya beyin cerrahisinin geleceğine yön verecek toplantı, Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Uğur Türe önderliğinde Türk Nöroşirurji Derneği ve Yeditepe Üniversitesi tarafından İstanbul'da gerçekleştiriliyor. Bilimsel programı takip etmek üzere International Rhoton Society Başkanı Prof. Dr. Toshio Matsushima, Japon Beyin Cerrahı Prof. Dr. Shigeaki Kobayashi ve Harward Üniversitesinden Onursal Misafir Prof. Dr. Ossama Al-Mefty'in de aralarında bulunduğu 140 bilim insanı İstanbul'a geldi.

Beyin Sağlığı İçin Sebze ve Zeytinyağı

Prof. Dr. Türe, beyin sağlığı için neler yapılması gerektiğini ise şöyle sıraladı: "Beynin düşmanı sigara. Sigaradan kesinlikle uzak durulması gerekir. Stres değil ama depresyon beyin sağlığını olumsuz etkiliyor. Dengeli beslenmek çok önemli. Akdeniz tipi beslenme beyin sağlığı için en iyisi. Sebze ve zeytinyağı tüketin. Yüksek kolestrol, yüksek tansiyon beynin düşmanı. Obez oranı ülkemizde yüzde 30 civarında. Obezite de beyin sağlığını olumsuz etkiliyor."

Yeni Beyin Cerrahları Bu Pozisyonu Bilmiyor

Prof. Dr. Türe, "Dünyada ilk kez bir ameliyat pozisyonunu tartışıyoruz. Özellikle beynin arka ve ense bölümlerinde gerçekleştirilen beyin ameliyatlarında hastayı 'yarı oturur pozisyonda' ameliyat yapmak daha avantajlı. Ancak son dönemde hocalarından da görmedikleri için bu yöntemi genç beyin cerrahları kullanmaz oldu. Biz tecrübeli cerrahlar, bu pozisyonun ameliyatlarda kullanılması için onlara bilgiler vereceğiz. Bu yöntem yıllardır toplardamarda hava embolisi riski nedeniyle çok tercih edilmiyordu. Gelişen teknoloji sayesinde bu sorunu aşmayı da başardık. Bu pozisyonda beyin tertemiz görülebiliyor. Kan yok, su olmuyor. Önünüzü kapatmıyor. Beyin şişmiyor. 2 eli kullanarak çalışıyorsunuz. Ben, beynin arka ve ense bölümünde yaptığım ameliyatlarda bu pozisyonu tercih ediyorum" dedi.

Einstein'ın Beynini Çaldılar Ama Çözemediler

Ünlü fizikçi ve dahi olarak tanımlanın Einstein'ın beyninin çalınıp, incelenmesiyle ilgili ise Prof. Dr. Türe, şunları söyledi: "Einstein'ın beynini çaldılar. Zavallı yaşlı bir insanın beyni, elden elden dolaştı. O zamanki teknolojiyle anlaşılması mümkün değildi. Bilimsel olarak hiçbir şey yayınlanmadı bu konuyla ilgili. Doğru dürüst bir şey bulamadılar. Sadece yaşlı bir adamın beyni. Ne bulabilirsiniz. Onun şeklinden falan bir şey anlamaya çalıştılar. Daha beynin nasıl çalıştığını bilmiyoruz ki. Onu daha moleküler düzeyde, kimyasal düzeyde çalışabilmek lazımdı. Henüz o düzeyde değiliz. Beynin kıvrımından bir şey çıkarmak da mümkün değil."

İnsan Beyni Hala Çözülmeye Çalışılıyor

Beyin ameliyatları ile ilgili 16'nci yüzyıldan 18'nci yüzyıla kadar en eski tıp kitaplarını bir koleksiyoner gibi toplayan Prof. Dr. Türe, 45 tıp kitabının yanı sıra beyin ameliyatında kullanılan en eski cerrah setine kadar beyin operasyonlarının tarihini görücüye çıkardı. Evinin bir katını beyin operasyonlarının tarihine ayıran Türe, Prof. Dr. Türe "İnsanın beyninde çözülemeyen birçok şey var. İnsan beyninin yüzde 10'u çözüldü dersek, saçma oluyor" dedi.

Basın Yansımaları: medimagazin haberler ntv karar | sabah hurriyet turkiyegazetesi milliyet yenicagri | oncevatan

Paylaş