Ramazan Ayında Bağışıklığı Korumak


Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi İç Hastalıkları ve Geriatri uzmanı, yeterli ve dengeli beslenmenin ramazan ayı içerisinde de bağışıklığımız üzerindeki önemine dikkat çekiyor.

“Kronik Rahatsızlığı Olanlar Hekimlerine Danışmalı”

Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi İç Hastalıkları ve Geriatri uzmanı  kronik rahatsızlığı olan kişileri uyarıyor. Diyabet, hipertansiyon, böbrek yetmezliği ve kanser gibi kronik hastalığı olan, düzenli ilaç kullanan kişilerin oruç tutmalarını önermediğini dile getiren Çurgunlu, bu kişilerin hekimlerine danışarak karar vermelerinin sağlıklı olacağını söylüyor: “Kronik hastalıklarda uzun süre aç kalmak, özellikle de susuz kalmak metabolizmanın yavaşlamasına neden olur. Bununla birlikte yeterli sıvı almamak böbreği çok fazla yorduğu için böbrek yetmezliğini kolaylaştırabiliyor. Ayrıca kan şekeri ve kan basıncı düzensizlikleri yaşanabilir. Bu sebeple oruç tutmalarını önermiyoruz. Diyabetlilerin oruç tutmamalarının önerilmesinin en önemli nedeni, susuz kalmamaları gerektiği için. Bir ay, belki de çok kısa süre içerisinde 5-10 yılda görülebilecek komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle hastalar oruç tutup tutmama kararını mutlaka hekimlerine danışarak vermeli diyoruz.

 

Bol Sıvı ve Su Tüketimi Önemli

Dengeli ve düzenli beslenmeye, kaliteli ve yeterli uykuya, yeterli sıvı alımına özen gösterilirse sağlıklı kişiler için pandeminin oruç tutmaya engel olmadığını söylüyor. Ancak Covid-19 tedavisi görmüş olan kişiler için uzmanımızın bir uyarısı var: “Virüsü atlatanların oruç tutmalarını önermiyoruz. Bu kişilerin 24 saat boyunca düzenli sıvı almaları, dengeli ve düzenli beslenmeleri gerekmektedir. Eğer hastalığının üzerinden zaman geçmişse bu kararı hekimleriyle görüşerek vermeleri daha doğru olacaktır.” 65 yaş ve üzerinde genel sağlık durumu iyi olanların kendi tercihleriyle hareket edebileceklerini söylerken şu tavsiyeleri veriyor: “Bu kişiler de oruç tutarken yediklerine ve içtiklerine dikkat etmeli. Akşam yemeğinde ağır ve yağlı yemeklerden kaçınmalı. İftar ve sahurda proteinden zengin beslenmeli ve özellikle iftar ve sahur arasında bol sıvı özellikle su tüketimine dikkat etmeliler.”

Basın Yansımaları: milliyet.com


 Kullanıcılar bunları da aradı

Yayın Tarihi : 14/08/2020
/**/